Foto: Montage
Källa: www.expressen.se

I dag är sista chansen att handla för dina gamla pengar i butiken.
Men sedlar och mynt till ett värde av drygt 8 miljarder kronor är fortfarande på vift.
– Har man kvar gamla sedlar och mynt ska man se till att göra sig av med dem, säger Leif Jacobsson, Riksbankens projektledare för den största pengaväxlingen i Sveriges historia.

Har du madrassen full av gamla 500-kronrossedlar, kakburken fylld med femkronorsmynt eller bara några enkronor som ligger och skräpar – i dag är sista chansen att handla för dessa.

Det handlar om gamla enkronor, tvåkronor, femkronor och äldre 500- och 100-kronorssedlar. Enligt Riksbanken är mynt till ett värde av 1,8 miljarder kronor fortfarande hos hushållen.

Samma värde för de sedlar som ännu är på vift: 6,4 miljarder kronor.

Mynten ska smältas – sedlarna strimlas och brännas

Från och med lördag är de värdelösa i handeln – och när Riksbanken får tag på de gamla pengarna smälts de ner, strimlas och bränns.

– Men det är inte helt kört efter 30 juni, det går fortfarande lösa in dem på banken, säger Leif Jacobsson, Riksbankens projektledare.

Från den 1 september i år så kommer även banker att nobba kunder som vill lösa in gamla mynt. Bankerna kommer dock ta emot gamla sedlar under ett år framöver, till och med den 30 juni 2018.

Myntsamlarens tips: Kan vara silver

Myntsamlaren Lars Öjegran, 86, från Flen flaggar dock för att mynten som är tillverkade före 1968 innehåller silver och är värda mångdubbelt mer än den ingraverade siffran.

– Jag har det här som en hobby, kan man säga. Det är många som har kommit och alla som jag haft att göra med skulle ha förlorat mellan 300 och 5000 kronor om de hade lämnat in sina pengar på banken, säger han.

LÄS MER: Myntsamlaren Lars, 86, är rasande på Riksbanken

Expressen har tidigare berättat att det finns farhåga att de nya mynten och sedlarna inte hunnit pumpas ut i tillräcklig omfattning fram till lördagen – så brist på växelmynt kan uppstå i vissa butiker.

Då får kunderna tre val: handla, med kort, avstå växeln eller helt enkelt strunta i att handla på butiken.

Kunder kan få tillbaka värdelös växel

Samtidigt riskerar kunderna som handlar under fredagen att få växel i de snart värdelösa mynten och sedlarna tillbaka.

– Jag är rädd för det. Jag trodde att trycket från konsumenterna skulle påverka handlarna att ställa om men samtidigt har det inte varit så lätt att få tag på nya mynt, säger Bengt Nilervall, betalexpert hos branschorganisationen Svensk Handel.

 

SISTA MINUTEN-GUIDE: SÅ RÄDDAR DU PENGARNA

Fram till 30 juni
I handeln:
Du är välkommen att handla med både sedlar och mynt till den 30 juni. Sedlar är i regel inga problem – men många handlare kan inte ta emot stora mängder mynt. Flera har begränsat sig till max 25 mynt.– Har man inte så många mynt är man välkommen men ska man tömma spargrisarna är det bättre att gå till sin bank, säger Bengt Nilervall på Svensk handel.

Hos bankerna:
Samma regler som efter 30 juni.

1 juli-31 augusti

I handeln:
De gamla mynten och sedlarna är ogiltiga.

Hos bankerna:
Både mynt och sedlar går att växla in. De fyra storbankerna har liknande regler: gå till ett kontor som har kontanthantering. Kolla upp vilka öppettider som gäller och hör av dig i förväg om du har stora eller tunga mängder pengar. Alla bankkontor har inte kontanthantering så du kan behöva ta dig till ett annat kontor.

Pengarna sätts in på det egna kontot. Det är kostnadsfritt hos de flesta, men enskilda av Handelsbankens kontor tar betalt – dock sätter barn in gratis.

Bankomat har insättningsautomater för sedlar på 150 orter för kunder hos SEB, Handelsbanken, Nordea, Länsförsäkringar och Swedbank och Sparbankerna, samt insättningsautomater på 40 orter för mynt för kunder hos Swedbank och Sparbankerna. Kolla in insättningsautomater för sedlar här och för mynt här.

Riksbankens myntkartan.se samlar alla insättningsautomater och bankkontor där du kan lämna in mynt.

– Är du osäker? Ring din bank!

– Skänk bort pengarna:

Flera välgörenhetsorganisationer är intresserade av dina överblivna mynt. Du kan till exempel sätta in dem gratis på Unicefs plusgirokonto hos Forex, eller via myntbrev.se skänka dem till Barncancerfonden. Läs mer om det här.

Från 1 september

Hos bankerna:
Bankerna tar inte längre emot mynt men sedlar går att sätta in till den 30 juni 2018.

Därefter går det skicka in ogiltiga sedlar till Riksbanken – de blir aldrig värdelösa. Men du kommer troligtvis krävas på en utförlig förklaring om varför du inte använde dem medan de var giltiga.