Norrköping 400 lastbilar med släp. Så många mynt ska bort fram till sommaren. Dan Liljeström ska samla in dem och redan kommer flera paket om dagen, fyllda med mynt, för att återvinnas.

En plastbalja full med mynt har precis kommit fram med posten, likaså flera tunga brev. Vi träffar Dan Liljeström i en av lokalerna i Norrköping där mynten sorteras, han öppnar ett av breven och häller mynten i sorteringsmaskinen som räknar ihop summan.

– Vi slänger ju inte mynt utan vi samlar på oss dem, det ligger i vår natur. Det finns tioöringar, femöringar, 25-öringar… och snart kommer ännu fler mynt att stå utan värde, berättar Dan Liljeström.

Han har startat företaget Myntbrev som ska samla in mynt från Sverige, och sedan Europa, för att återvinna dem. Fram till sommaren, då de gamla enkronorna och femmorna blir värdelösa, får kunderna tillbaka myntvärdet. Därefter liksom för gamla mynt som redan tagits ur bruk fås skrotvärdet.

– Jag var hemma hos en bekant som visade fruns kakburk full med mynt. Vi källsorterar hemma, så varför inte återvinna mynten också? frågar sig Dan Liljeström.

Det var så som idén till företaget kom till. För sju månader sedan började ett hårt arbete för att få tag i myntsorteringsmaskiner av bra kvalitet och få logistiken att fungera. Sedan en dryg månad tillbaka har privatpersoner kunnat skicka in sina mynt med brev, inslutna i en plastpåse, för att sedan få summan minus tio procent i uppräkningsavgift insatt på sitt konto. Målet är att inom ett år ha tio anställda och omsätta minst tio miljoner kronor. För att företaget inte ska nyttjas för penningstvätt så står de under Finansinspektionen.

– Jag har en internrevisor som arbetar just med företag under Finansinspektionens kontroll och kunderna skickar dessutom in under 10 000 kronor, så då är det ett lättare regelverk som gäller, säger Dan Liljeström.

Nya paket med mynt kommer in varje dag, alltifrån ett par till elva kilogram tunga. Det blir dock inte så mycket pengar per kilo, 100 000 kronor väger nämligen sjuhundra kilogram.